4 důvody, proč používat Faraday bag

Mezi nejčastější dotazy, na které odpovídáme se rozhodně řadí i ta nejzákladnější otázka – na co je Faraday bag vhodný a v jakých situacích jej používat? Nejen na našem e-shopu naleznete mnoho informací o tom, že jsou Faraday bagy vhodné pro pracovníky orgánů činných v trestním řízení, kteří primárně potřebují zajistit, aby nedošlo ke smazání podstatných dat při přepravě zájmových zařízení. To však není jediný způsob použití a Faraday bag se hodí i běžnému uživateli, který rád chrání své soukromí. Některé situace jsme se proto rozhodli popsat v tomto článku.

Jistě nemusíme připomínat, že v dnešní době jsou elektronická zařízení nepostradatelnou součástí každého našeho dne a vzhledem k pravidelné interakci v nich přenášíme velmi citlivé osobní i pracovní informace. To je samozřejmě velmi pohodlné, pouze však do chvíle, kdy naše citlivá data někdo nelegálně získá či pozmění. A že nemáte co skrývat? Snad nechcete, aby někdo mohl procházet rodinné fotografie nebo aby mohl číst zprávy či poznámky. Zisk takových informací může mít po sléze za následek důmyslnější útoky, kde mohou být ohroženy i vaše finanční prostředky nebo fyzické soukromí. Ochrana citlivých dat je tedy vzhledem k dnešním kybernetickým hrozbám důležitější než kdykoli předtím a proto bude mít v následujících odstavcích spolu s dalšími důvody své místo.

  1. Ochrana vašeho soukromí

Prakticky veškerá elektronická zařízení dnes nějakým způsobem interagují s okolním světem. Dříve převažovalo kabelové připojení, dnes se nejčastěji setkáváme s bezdrátovými technologiemi. Nejedná se pouze o mobilní telekomunikační sítě, ale i Wi-Fi, Bluetooth, NFC či GPS. Nejen díky vaši interakci se zařízením, ale i právě díky těmto komunikačním kanálům o vás mobilní zařízení obsahuje zpravidla více soukromých informací, než si uživatel dokáže představit. ­

Nejednou byla u mobilních zařízení zjištěna zranitelnost umožňující na větší či menší vzdálenost stáhnout interní, tedy osobní data. V některých případech se dokonce jednalo o zranitelnosti natolik závažné, že útočníkovi umožnili získat libovolný obsah mobilního telefonu nebo přístup k mikrofonu či fotoaparátu. To pak v kombinaci s GPS souřadnicemi utváří kompletní informace o tom, co zrovna děláte. Nechceme samozřejmě tvrdit, že se s podobnými hrozbami setkáváte denně, ale je lepší být ve střehu, nebo ne?

Být obezřetný a uložit své zařízení do Faraday bagu se vyplácí zejména při citlivých schůzkách či důvěrných rozhovorech, kde si chcete být jisti, že nedochází k odposlouchávání, sledování vaší polohy či jinému typu útoku. A ne, ochrana vypnutím mobilního zařízení či přepnutí do letového režimu není rovnocenná. Nejen, že letový režim dnes automaticky nemusí vypínat bezdrátovou komunikaci jako Wi-Fi či Bluetooth, ale ono i samotné zařízení umožňuje komunikaci s okolním světem, přestože se tváří, že je vypnuté. Vzpomeňte si například na upozornění při vypínání zařízení s iOS – „iPhone je možné lokalizovat po vypnutí“. Tuto možnost lze deaktivovat samozřejmě deaktivovat v nastavení, ale jste si jisti, že je pak opravdu deaktivovaná?

  1. Zabezpečení auta před útoky bezklíčovým vstupem

Naprostá většina moderních vozidel nabízí mezi seznamem příplatkové výbavy, či dokonce v základu, systém bezklíčového přístupu (keyless entry). Pro běžného uživatele je to velmi pohodlné, klíč od vozidla může mít uložený po celou dobu v kapse nebo v tašce a při přiblížení k vozidlu je jej možné odemknout a odjet s ním bez toho, aniž by se řidič musel klíče jakkoli dotknout.

Pomineme-li to, že šifrování komunikace není dosud v automobilovém průmyslu standardem, hlavní zranitelností technologie bezklíčového vstupu je možnost zesílit signál klíče, tedy vozidlo přesvědčit, že se klíč nachází v jeho blízkosti a umožnit tak zloději přístup či dokonce možnost s vozidlem jednoduše odjet. Na webu lze nalézt spoustu videí, kde lze vidět, jak rychle je zloděj schopný se do vozidla dostat.

  1. Cestujte bezpečně

Cestování je již nedílnou součástí našich životů a vycestovat za hranice naší země asi nikoho nepřekvapí. Co nás však překvapit může jsou praktiky zlodějů či útočníků, které ještě nejsou běžně praktikovány v našich končinách. Jistě není nutné připomínat, že pasy nebo karty obsahují RFID čipy, které mohou být útočníkem rychle přečteny a opět platí, že se jedná o velmi citlivé osobní informace, které nerozdáváte lidem na potkání a je tedy potřeba je chránit.

Pro zajištění dostatečné ochrany je vhodné ukládat cestovní doklady do Faraday bagu. Na trhu lze nalézt i peněženky a různá překládací pouzdra. Zde je potřeba upozornit, že krása nemusí poskytovat dostatečnou ochranu. Proto při svém výběru klaďte důraz na kvalitu odstínění, aby vaše úsilí vynaložené na ochranu soukromí nebylo zbytečné.

  1. Digitální detoxikace: Odpojte se od sítě a dobijte baterie.

V době, kdy jsme neustále bombardováni oznámeními ze sociálních médií, emaily a dalšími notifikacemi je náročné najít si čas na odpojení a dobití energie. Faraday bag je pro všechny, kteří hledají digitální detox výborným pomocníkem. Stačí zařízení umístit do Faraday bagu a automaticky se ocitnete v prostředí bez rušivých vlivů, které vám umožní se soustředit na důležité úkoly a nebo se tak můžete odpojit od virtuálního světa a dobít vaše baterky bez obav, že vás přitom někdo vyruší. Toto doporučujeme dělat pravidelně, z počátku to může působit trochu zvláštně, ale po určité době se budete na takové osvobození těšit.

Závěr

Ať už jste profesionál, cestovatel nebo si ceníte soukromí, Faraday bag je nepostradatelným nástrojem digitální ochrany. S neustálým vývojem technologií a novými hrozbami bude její význam dále růst. Faraday bag poskytuje klid těm, kteří se obávají nebezpečí záření mobilních telefonů, sledování polohy nebo manipulace s daty. Aktivní obrana proti hackerům namísto pasivního potenciálního cíle výrazně snižuje šanci, že se stanete obětí útoku o kterém se zpravidla dozvíte až příliš pozdě. Investice do vysoce kvalitní brašny Faraday bag je malou cenou za klid, který poskytuje. Při jejím výběru vždy dbejte na to, aby její konstrukce splňovala princip Faradayovy klece a ideálně používala více vrstev stínícího materiálu pro zajištění maximální ochrany.