NFC a RFID Skimming: Jak se chránit před krádeží dat na blízko

Technologie NFC (Near Field Communication) a RFID (Radio-Frequency Identification) se staly nedílnou součástí našeho každodenního života. Tyto technologie nám umožňují pohodlné a rychlé bezkontaktní platby, přístup ke službám nebo přenos dat. S jejich rostoucí popularitou však přicházejí i nové hrozby, jako je NFC a RFID skimming, tedy metody, které útočníci používají k odcizení dat ve vaší blízkosti.

Co je NFC a RFID skimming?

NFC skimming je forma krádeže dat, při které útočník využívá NFC technologii k odcizení informací z vašich zařízení, jako jsou platební karty nebo chytré telefony. NFC funguje na velmi krátkou vzdálenost, obvykle do několika centimetrů, což útočníkům umožňuje nepozorovaně přistoupit blízko vás a zachytit data bez vašeho vědomí.

RFID skimming funguje na podobném principu, ale s delším dosahem. RFID technologie je využívána v různých zařízeních, od bezkontaktních platebních karet po elektronické klíče a pasy. Útočník může pomocí speciálního čtecího zařízení zachytit signály z RFID čipu, a tím získat přístup k citlivým informacím.

Jak NFC a RFID skimming funguje?

Na rozdíl od jiných druhů skimmingu není pro NFC/RFID skimming potřeba rozsáhlých technických znalostí a útočník si může dokonce vystačit se svým mobilním telefonem, pokud disponuje NFC/RFID čtečkou. Čtečka může být i fyzickým zařízením, které lze koupit na různých internetových tržištích. Vzhledem k tomu, že ve spoustě případů je obsah čipových karet uložen v prostém textu, nedělá útočníkovi problém data číst a dále zpracovávat dle svých potřeb.

Útočníci pro tento typ útoku vyhledávají přeplněná místa, jako obchodní centra, MHD či koncerty, kde je oběť vystavena těmto útokům a je nízká pravděpodobnost, že by takový útok zaznamenala.

Jak se chránit před NFC a RFID skimmingem?

Existuje několik účinných způsobů, jak se před NFC a RFID skimmingem chránit. Pro zajištění ochrany karet a čipů je nejjednodušší možnou ochranou ji uložit do ochranného pouzdra či použít blokující anti-skimming kartu. Tyto produkty jsou vyrobeny z materiálů, které blokují rádiové signály, a tím znemožňují útočníkům přístup k vašim datům. Zmíněnou kartu můžete zakoupit zde.

V případě mobilních zařízení je pak nejvhodnější technologii NFC a RFID vypnout ve všech případech, kdy ji zrovna nepoužíváte. Telefon sice sám o sobě disponuje softwarovou ochranou, ale méně aktivních signálů vždy znamená menší riziko. 

Závěr

Technologie NFC a RFID přináší do našeho života mnoho výhod a pohodlí, ale stejně tak představují potenciální bezpečnostní riziko. NFC a RFID skimming jsou reálné hrozby, které mohou vést ke ztrátě citlivých dat a peněz. S trochou obezřetnosti a správnými preventivními opatřeními se však můžete účinně chránit před těmito typy útoků a nadále bezpečně využívat všechny výhody, které tyto technologie nabízejí. Pamatovat na základní pravidla bezpečnosti vám umožní zůstat o krok před potenciálními útočníky a chránit své cenné informace.